Genealogie

Behalve met een puzzel, cryptogram en websites houd ik me ook graag bezig met genealogie. Wat dat laatste betreft kan ik voorlopig vooruit: ik kreeg drie verhuisdozen vol materiaal uit het archief van mijn grootvader Theodorus A. van Beijeren Bergen en Henegouwen (geb. 1891), zoals ik al vermeldde op onze familiewebsite. Nu ik na mijn emeritaat wat meer tijd heb, ben ik maar eens begonnen met het wat nader bekijken van de inhoud. De dozen bevatten een schat aan materiaal: heel veel foto’s en documenten. Het eerste dat ik ben gaan bestuderen was, wat opa verzameld heeft over stamboomgegevens. Het blijkt dat hij al net zo’n passie had voor deze zaken als ik. Heel veel kleine briefjes, volgeschreven met namen, data en verwijzingen kwamen tevoorschijn. Het was een hele puzzel om bepaalde gegevens te plaatsen en in te voeren in mijn toch al omvangrijke genealogie van de families van Beijeren, Duivestijn, Postma, Everts en verdere vertakkingen in het verleden. Wat ik dan leuk vind is, om als ik bepaalde namen tegenkom van plaatsen en straten, even op Google te kijken of daarmee nog iets bijzonders aan de hand is. Soms is een straat waarin een familielid gewoond heeft, verdwenen omdat er een station gebouwd is op die plek. Maar ook kom je via Streetview plaatjes tegen van prachtige oude panden in o.a. Leiden.
Een aardige indruk van deze puzzeltocht geeft een aantekenboekje, dat opa ooit heeft gebruikt. Het verwijst naar een groter ‘familieboek’, maar dat heb ik tot nu toe nog niet kunnen vinden. Ik vraag me af of het ooit heeft bestaan, of dat hij de intentie heeft gehad om het aan te leggen.

Zo nu en dan zal ik van leuke vondsten die ik doe (en al heb gedaan!) hier verslag doen. Zelf kan ik enorm genieten van een duik in het verleden, dat soms al honderden jaren teruggaat, zoals blijkt uit een kopie uit een doopboek van Leiderdorp rond 1710 met de vermelding van de doop van een ver familielid. De naam is – als ik het goed lees – overigens een van de vele verbasteringen; het was maar wat de pastoor hoorde of wat de vader doorgaf. Van hetzelfde gezin komen in het doopboek wel drie verschillende schrijfwijzen voor van de naam…

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

2 reacties op Genealogie

  1. Ada Waninge schreef:

    Je bedoelt 1891…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.