GEERLING VAN BEIJEREN BERGEN EN HENEGOUWEN

In het ‘Familieboekje’ van mijn grootvader, Th. A. van Beijeren, kwam ik de aantekening tegen bij een neef (zoon van P.J.C van Beijeren en M. de Boer): “Overleden 1942, Javazee”. Dat moest wel gebeurd zijn tijdens de beruchte ‘Slag in de Javazee’. In de Slag in de Javazee probeerde een geallieerd eskader onder commando van de Nederlandse schout-bij-nacht Karel Doorman vergeefs een Japanse invasievloot te stoppen die op weg was naar Java, het hoofdeiland van Nederlands-Indië.
Een meer dan 7 uur durend gevecht eindigde kort voor middernacht met de torpedering van de kruisers Hr. Ms. Java en Hr. Ms. De Ruyter. Ruim 900 Nederlandse marinemensen kwamen om. Wat zoeken op internet leverde op, dat Geerling inderdaad op de “HM Java” gevaren heeft en toen die getorpedeerd werd, in de Javazee een zeemansgraf vond.
Van de 512 opvarenden van de Java kwamen 491 om, waaronder ook Geerling.
Ook werd “De Ruyter” op diezelfde dag getorpedeerd

In 2002 werd het wrak van de Java door amateurduikers in de buurt van het eiland Bawean gevonden. Op 15 november 2016 werd door de Nederlandse overheid bekendgemaakt dat het wrak verdwenen is van de oorspronkelijke vindplaats. Aangenomen wordt dat het wrak door een Aziatisch bergingsbedrijf is geruimd om het schrootijzer te verkopen.
Rust in zijn zeemansgraf werd Geerling dus na bijna 75 jaar niet meer gegund.

Nog wat verder zoekend kwam ik een filmpje tegen van de in gebruikname van de Java (waarschijnlijk staat Geerling tussen de bemanningsleden…) en ook beelden van de Java op volle zee. Ze zijn te zien op de website van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2012/02/27/unieke-film-van-hr-ms-java-boven-water-video

In dienst stelling 1938: https://www.youtube.com/watch?v=xpnbCBIrLUs

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.