Multi-religieus

Dit jaar zijn we op vakantie in Zuid Spanje geweest, vooral om daar van de cultuur te genieten. Vooral van de Moorse bouwwerken. De moslims waren fantastische bouwers en de gebouwen die bewaard gebleven zijn, zijn fraai versierd. Elk detail is de moeite waard om te bekijken.
In Cordoba werd een van de grootste moskeeën ter wereld gebouwd. Oorspronkelijk stonden er zo’n 1200 zuilen in de gebedsruimte. Karel V gaf in 1523 toestemming aan de bisschop van Córdoba om het geheel om te bouwen tot een kathedraal. Architect Herman Ruiz ontwierp daarop in het hart van de moskee een kathedraal, waarvoor ongeveer 400 zuilen werden verwijderd. De keizer was ontevreden over het resultaat en zou hebben verzucht bij het zien van de bouw: ‘U hebt iets gebouwd dat u of anderen overal gebouwd hadden kunnen hebben, maar u hebt iets verwoest wat uniek was in de wereld.’

Wanneer je in de enorme ruimte ronddwaalt, vallen de prachtige bogen op van het gebouw. Tegelijk is het verwonderlijk, hoe midden in die overweldigende ruimte ineens een kathedraal te vinden is. Het is een merkwaardige combinatie, want de overige ruimte van de moskee is onaangetast gelaten. Zo kun je, zoals de foto toont, in één oogopslag een deel van de moskee en van de kathedraal zien; de ruimten gaan naadloos in elkaar over.17juni_057

Wat je er verder ook van mag denken, ik vond die combinatie een voorbeeld van hoe een multireligieuze samenleving eruit zou kunnen zien: vreedzaam naast elkaar, geen muren ertussen, open voor elkaars beleving en standpunten.

En wie weet, nu er zoveel kerken en kathedralen in het Westen niet meer nodig zijn, wordt ergens ooit een moskee in een kathedraal gebouwd?

Meer vakantiefoto’s binnenkort op de site www.familievanbeijeren.nl

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.