Kerstfeest(je)

De kersttijd is een periode waarin veel muziek te horen is en daarmee veel moois te beleven valt. Het is niet mogelijk om op alle aanbod in te gaan, je zou elke avond op pad zijn en dan nog maar een gedeelte kunnen bijwonen. Maar een paar (voor mij) muzikale hoogtepunten in de afgelopen weken kon of wilde ik niet laten schieten.

Hinszorgel Roden

Hinszorgel Roden

Het eerste was de orgelvesper die ik samen met Erwin Wiersinga mocht houden op 6 december. Het was een experiment om een vesperdienst zo in te vullen, maar het experiment is geslaagd. Erwin had prachtige werken uitgezocht van Joh. Seb. Bach, Samuel Scheidt, Weckmann en Joh. Brahms. Een feestje om zo’n geweldige organist op het prachtige Hinszorgel in de Catharinakerk te horen spelen. En aan de belangstelling was duidelijk dat er ‘markt’ is voor dergelijke diensten.
Een tweede muzikaal feest was het concert dat Kamerkoor Dualis samen met de Provinciale Brassband Groningen Dualis en PBGafgelopen zaterdag en zondag gaf in Groningen en Middelstum. Het laatste concert woonden wij bij. Een schitterende combinatie, waarvan een journalist opmerkte dat het een recept is voor “het ultieme kerstgevoel”. Los van elkaar en ook samen werd er muziek rond Kerst gezongen en gespeeld. Een van de hoogtepunten was het “Gloria” van Rutter. Het is overigens verbazingwekkend hoeveel volume er kan worden ontwikkeld door zo’n orkest.
Midden in het aardbevingsgebied schat ik dat het te vergelijken valt met 6 op de schaal van midwinterconcert_3Richter… Het dak ging er nog net niet af en alle kalk met de schilderingen bleef gelukkig aan het plafond hangen. Dat wacht misschien op de volgende beving. Maar genieten was het!, volop.
midwinterconcert_1En toen nog een derde muzikaal feestje: zondag een midwinterkerstconcert met Sippie and friends. In de Doopsgezinde kerk in Sneek, sfeervol ingericht en verlicht, gaven ze een aanstekelijke weergave van carols, en andere muziek van Bach tot Youp van ’t Hek (“Flappie”).
Broer Jelle B. praatte als een volleerd spreekkerststalmeester de verschillende onderdelen op humoristische wijze aan elkaar en liet ook zelf van zich horen. De zangers en spelers genoten er zelf zichtbaar van en het midwinterconcert_2publiek niet minder. Na afloop Glühwein of chocolademelk om het geheel compleet te maken.
Zo zijn we al helemaal in kerstsfeer. Nu nog een paar preken maken…

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.