Brief uit Leiden

Al eerder vermeldde ik de enorme hoeveelheid briefjes met familiegegevens die ik in de dozen met het archief van mijn grootvader vond. Onlangs trof ik een ver familielid, die ook in Roden woont. Ik vertelde hem van mijn speurtochten in de foto’s en gegevens; hij wist zich nog te herinneren dat mijn grootvader altijd “van die kleine briefjes” bij zich had, waarop hij alles noteerde wat hij aan familiegegevens te weten kwam op een verjaardagsvisite of bij een andere gelegenheid. Die kom ik dus met regelmaat tegen.
Het is soms vermakelijk wat ik aantref. Bijvoorbeeld een briefje uit 1941 van een oom van opa uit Leiden, aan wie hij blijkbaar het verzoek gericht had om namen en geboortedata van kinderen en kleinkinderen.
Enkele gedeelten uit de brief die hij retour kreeg [ongecorrigeerd geciteerd]:

Leiden 5-11-1941
Waarde Neef bij deze laat ik u weten dat ik beloofd heb dat ik u zou schrijven de geboorteregister van mij vrouw, kinderen en kleinkinderen ik had al eerder geschreven maar volgens de kinderen zeijen dat ze allen in het concentratiekamp zouden terecht komen de een was zijn trouwboekje kwijt en de anderen waaren zoek dus dat was oponthoud maar ik ben zoo ver klaar op een na en dat is ….. die weet niet eens wanneer de kinderen jarig zijn en nu begin ik. [Dan volgt een hele rij namen en data van de familie] 
En de jonste kom ik niet thuis want zijn vrouw erken ik niet als schoondochter want die deugt niet.
Nu wij maken het allen goed en wij hopen van u hetzelfde. (…..) Tante carolina is weer thuis maar haar been in de gips zij huppelt een beetje maar dat komt wel weer in orde als die benauwde tijd maar weer achter de rug is nu ik wensch u allen gezondheid en voorspoed en de gehele familie van Beieren.”

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.