Carrièreswitch

Afgelopen zondag was ik aanwezig bij het afscheid van een collega. Hij beëindigde zijn periode in de gemeente – nee, niet vanwege emeritaat (=pensioen, zeg maar) of vanwege vertrek naar een andere gemeente, maar omdat hij op 63 jarige leeftijd heeft besloten om een grote passie van hem alle ruimte te geven: sterrenkunde studeren!
Die wens laat hij met ingang van het komend collegejaar in vervulling gaan.
Na de dienst waren er toespraken met veel waarderende woorden voor zijn inbreng in het gemeentewerk, maar zeker ook in het boven-plaatselijk werk binnen de kerk. Zeer terecht allemaal.
Na de dienst was er koffie en had ik de gelegenheid nog een tijdje met hem te spreken. Het ging onder meer over de mogelijkheid om in onze regio de sterrenhemel te bestuderen zonder de lichtvervuiling van de steden, zoals die in het Westen voorkomt. Hij vertelde dat je, als je 7 sterren van de Kleine Beer kon zien het mooi sterrekijkweer was. Ik reageerde quasi-deskundig met de opmerking, dat dat het enige sterrenbeeld was dat ik kon herkennen. Ik viel meteen door de mand: “Nee, Theo, dat zal de Grote Beer zijn…”

Ik vroeg hem of er meer mensen van zijn leeftijd waren die in de collegebanken plaats gingen nemen. Hij vertelde van de voorlichtingsdag voor de studie Sterrenkunde; er zaten  inderdaad heel veel mensen van zijn leeftijd, maar dat bleken de ouders te zijn van de aankomende studenten. Na afloop van het kennismakingscollege mochten de a.s. studenten mee naar de sterrenkijker van de faculteit. Omdat mijn collega zelf een geavanceerde sterrenkijker bezit, liet hij dat aan zich voorbijgaan. Waarop een van de ouders hem vroeg of hij ook een zoon of dochter had die sterrenkunde ging studeren. Nou nee…
Vermoedelijk zal hij, met zijn rijzige, aartsvaderlijke gestalte en grijze baard wel afsteken bij alle 18- en 19 jarigen in de collegebanken.

In een van de afscheidstoespraakjes na de dienst meldde de spreker, dat hij de horoscoop in de Libelle had geraadpleegd. Daaruit bleek, dat de sterren vertelden dat wie een nieuwe stap ondernam, een glanzende carrière tegemoet zou gaan. Jammer is alleen, dat als mijn collega zijn studie beëindigd zal hebben, voor hem meteen de pensioengerechtigde leeftijd is aangebroken. Maar wie weet wat er nog voor hem in het vat zit…
Voor mij was hij al een “Wijze uit het Westen”. En deze studie zal daar zeker nog het nodige aan toevoegen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.