Abendfriede

Na enkele weken aan de Noordzeekust te hebben genoten van het prachtige zomerweer eindelijk maar weer eens een berichtje op het blog. We hebben als familie een heftige en verdrietige tijd achter de rug. Op 11 april overleed na een tijd van veel zorg onze moeder Janny van Beijeren Bergen en Henegouwen-Kraak. Ze werd 86 jaar oud. We zagen het einde al een tijdje aankomen, dus het overrompelde ons niet. Naast het gemis is er ook het gevoel van dankbaarheid; het was goed zo.
Gelukkig kon onze broer Jan bij het afscheid aanwezig zijn, ondanks het feit dat zijn ziekte hem behoorlijk had verzwakt. Normaal gesproken zou hij de dienst hebben begeleid, maar dat ging niet meer. We draaiden in plaats daarvan voor, na en tijdens de dienst enkele opnames van werken die hij op ‘zijn’ orgel in de Martinikerk te Franeker had gespeeld.
Twee weken na het overlijden van onze moeder overleed Jan, op 64 jarige leeftijd. Dat we ook van hem zo snel al afscheid moesten nemen was verdrietig. In de dankdienst voor zijn leven luisterden we eveneens naar enkele werken die hij zelf op het ‘Van Dam orgel’ had gespeeld.
Uit de reacties en ook herdenkingsartikelen werd duidelijk dat hij als organist werd gewaardeerd. Zelf heb ik vele malen mogen genieten van zijn concerten in de zomertijd. Dat zal ik missen. Gelukkig heb ik veel opnames van concerten die hij in de afgelopen jaren heeft gegeven.
Hierbij een werk dat hij aan het slot van het concert in 2014 speelde: “Abendfriede” van J.G. Rheinberger. In de programmatoelichting motiveerde hij deze keuze als volgt: “Het kan worden gezien als een moment van bezinning rond de ellende in de wereld (o.a. Oekraine, Afrika, Syrië, Israël/Gaza) en de gevolgen daarvan voor de slachtoffers en nabestaanden, waar dan ook.”
Passend dus ook voor ons, als nabestaanden van onze moeder en van Jan zelf…

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.